Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 2023 godine

Dana 06.04.2023. godine u organizaciji Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine organizovana je manifestacija obilježavanja Svjetskog dana zdravlja koji se zvanično u svijetu obilježava dana 07.04. svake godine a ove godine pod sloganom ZDRAVLJE ZA SVE.

Skupu je prisustvovalo oko 200 učesnika, te je u sklopu manifestacije organizovana i svečana ceremonija dodjele počasnog zvanja primarijus ljekarima iz Federacije BiH.

Manifestacija je organizovana u hotelu HILLS na Ilidži i istoj su prisustvovali osim predstavnika Ministarstva zdravstva FBiH i predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH (ZZO FBiH) i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH) i Fonda solidarnosti . Naravno, pozvano je i naše Udruženje oboljelih od raka prostate FBiH koje je predstavio predsjednik udruženja Sead Sefić.

Skupu su se obratili dr Marina Bera ispred Ministarstva zdravstva FBiH, Erwin Cooreman, specijalni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije kao i direktori ZZO FBiH, Fonda solidarnosti i ZZJZ FBiH. Od strane svih sagovornika je posebna pažnje posvećena očuvanju zdravlja kao osnovnoj obavezi svih organa vlasti u našoj zemlji. Ove godine Ministarstvo zdravstva FBiH i SZO su se opredijelili da posebnu pažnju usmjere na muško zdravlje sa posebnim naglaskom na rak prostate u našoj zemlji.

Udruženje oboljelih od raka prostate se predstavilo na ovom skupu prezentacijom kojom smo predstavili naše motive za osnivanje Udruženja, kao i vizije djelovanja Udruženja u narednom periodu. U našoj prezentaciji smo prikazali i statističke podatke koji vjerno prikazuju lošu situaciju sa brojem oboljelih  od raka prostate i raka testisa kao i potrebu uvođenja preventivnih i skrining programa.

Cijela manifestacija je zabilježena i od strane više medija.

Ova ilustracija, kreirana u stilu stripa, prikazuje ženu sa brojem 75 pored nje i logom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u pozadini. Broj 75 predstavlja 75. godišnjicu Svjetske zdravstvene organizacije koja se svake godine obilježava na Svjetski dan zdravlja. Žena na ilustraciji predstavlja temu Svjetskog dana zdravlja 2023. godine, koja tek treba biti objavljena.
Povratak na Blog