Novosti

“Budi hrabar, budi zdrav”: Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Sarajevo, 26. april 2024 – “Budi hrabar, budi zdrav” naziv je nove društveno odgovorne kampanje koju su Molson Coors BH i Ožujsko pivo pokrenuli u Bosni i Hercegovini. U saradnji sa Udruženjem oboljelih od raka prostate FBiH, popularna Žuja je omogućila besplatno PSA testiranje u pet laboratorija širom FBiH muškarcima starijim od 50 godina, kao i onima od 45 godina koji imaju historijat ove bolesti u porodici.

Saznaj više
Novosti

Predavanje studentima Medicinskog fakulteta u Zenici o raku testisa

Dana 17.04.2004. godine, na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici je održano predavanje za studente na temu “Borba protiv raka testisa kod mladih”.

Saznaj više
Novosti

Podrška Ministarstva zdravstva KS projektu “Muško zdravlje kod mladih”

April je mjesec globalno posvećen podizanju svijesti o ovom oboljenju, s posebnim fokusom na edukaciju o simptomima i tehnikama samopregleda jer je ranim otkrivanjem rak testisa izlječiv u 95 posto slučajeva.
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo podržalo je ovaj projekat, te je 03.04.2024. godine održan sastanak ministra Enisa Hasanovića sa Seadom Sefićem, predsjednikom Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH i prof.dr. Senadom Bajramovićem.

Saznaj više
Novosti

Kampanja “Provjeri loptice”

Jeste li znali da rak testisa, iako mnogo rjeđi od drugih vrsta uroloških karcinoma, pogađa muškarce mlađe od 35 godina? April je mjesec globalno posvećen podizanju svijesti o ovom oboljenju, s posebnim fokusom na edukaciju o simptomima i tehnikama samopregleda jer je ranim otkrivanjem rak testisa izlječiv u 95% slučajeva.

Saznaj više
Slika prikazuje logo kampanje MOVEMBER 2023 i tekst REZULTATI PSA TESTIRANJA NOVEMBAR 2023.
Novosti

Rezultati besplatnog PSA testiranja u sklopu kampanje MOVEMBER 2023

U sklopu kampanje „MOVEMBER“, tokom mjeseca novembra/studenog 2023 godine primljeno je 256 prijava za besplatno PSA total testiranje u šest gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Najveći broj besplatnih testova je omogućen od strane laboratorija u Sarajevu (200) od kojih je realizirano 121, dok su u drugim gradovima BiH testovi bili finansirane donacijom DM Drogerie Markt.

Saznaj više