Kampanja "Provjeri loptice"

Rak testisa pogađa mlađe muškarce, često nespremne na takve izazove

Jeste li znali da rak testisa, iako mnogo rjeđi od drugih vrsta uroloških karcinoma, pogađa muškarce mlađe od 35 godina? April je mjesec globalno posvećen podizanju svijesti o ovom oboljenju, s posebnim fokusom na edukaciju o simptomima i tehnikama samopregleda jer je ranim otkrivanjem rak testisa izlječiv u 95% slučajeva.

Iako čini samo 1% svih muških tumora, rak testisa je najčešći oblik raka od kojeg obolijevaju muškarci u dobi između 15. i 35. godine. Istraživanja pokazuju da je učestalost raka testisa posljednjih godina u porastu, a u posljednjih 40 godina se udvostručila.  Sve veći uticaj bolesti i njenog toka liječenja na živote pacijenata razlog je zbog kojeg ovoj temi treba posvetiti veći značaj. Upravo s tom vizijom Udruženje oboljelih od raka prostate Federacije Bosne i Hercegovine (UORP) pokrenulo je edukativnu kampanju "Provjeri loptice".

Muškarci su najviše izloženi riziku od raka testisa u životnoj dobi od 15 do 35 godina, a najveći broj novooboljelih je u dobnoj grupi od 30 do 34 godine. U većini slučajeva uzrok ove vrste raka nije poznat. Postoje faktori rizika, ali mnogim muškarcima oboljenje biva dijagnosticirano i bez njih. Veća je vjerovatnoća da ćete imati rak testisa ako imate porodičnu anamnezu ili nespušten testis prije rođenja.

Šta ako primijetite promjenu? Nemojte paničiti, ali je važno da odmah potražite medicinsku pomoć. Vaš ljekar će pružiti potrebnu podršku, provesti detaljne preglede i preporučiti dalje korake kako bi se utvrdio uzrok promjena i započelo odgovarajuće liječenje. Ne odgađajte posjetu ljekaru - brza reakcija može napraviti ogromnu razliku u vašem zdravstvenom ishodu. Muškarci su često nespremni da se pozabave ovim problemom, ali čekanje ne smije biti opcija.

Povratak na Blog