Podrška Ministarstva zdravstva KS projektu "Muško zdravlje kod mladih"

Podižemo svjesnost kod muške populacije mladih o raku testisa.

Rak testisa, iako mnogo rjeđi od drugih vrsta uroloških karcinoma, pogađa muškarce mlađe od 35 godina!

April je mjesec globalno posvećen podizanju svijesti o ovom oboljenju, s posebnim fokusom na edukaciju o simptomima i tehnikama samopregleda jer je ranim otkrivanjem rak testisa izlječiv u 95 posto slučajeva.

Iako čini samo jedan posto svih muških tumora, rak testisa je najčešći oblik raka od kojeg obolijevaju muškarci u dobi između 15. i 35. godine. Istraživanja pokazuju da je učestalost raka testisa posljednjih godina u porastu. Sve veći uticaj bolesti i njenog toka liječenja na živote pacijenata razlog je zbog kojeg ovoj temi treba posvetiti veći značaj. Upravo s tom vizijom Udruženje oboljelih od raka prostate Federacije Bosne i Hercegovine (UORP) pokrenulo je edukativnu kampanju "Provjeri loptice".

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo podržalo je ovaj projekat, te je 03.04.2024. godine održan sastanak ministra Enisa Hasanovića sa Seadom Sefićem, predsjednikom Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH i prof.dr. Senadom Bajramovićem.

"Najvažnija je prevencija i samopregled koji je ključni za rano otkrivanje potencijalnih problema. Ovakvim projektima skrećemo pažnju javnosti na ovaj javno zdravstveni problem muškog zdravlja, te činjenicu da o ovoj temi želimo otvoreno da razgovaramo jer statistički podaci ukazuju da se u Federaciji BiH kod 200 mlađih muškaraca dijagnosticira rak testisa. Sada ćemo raditi i na uvođenju preventivnih programa za karcinom prostate i usvajanju protokola za vještački sfinkter", poručio je ministar Hasanović.

Povratak na Blog